Wat doe je achter een dartbord?

Darten met vrienden onder het genot van een biertje is leuk, totdat je muur vol met gaten zit. Het is daarom verstandig om voor je eerste worp een beschermer achter je dartbord te bevestigen.

Wat is een wandbeschermer?

De naam zegt het al: een wandbeschermer beschermt je wand. Een wandbeschermer voor bij het darten heeft meestal een ronde vorm. In het midden van de beschermer zit een gat, ter grootte van een dartbord. De ronde beschermer, ook wel surround genoemd, plaats je om het dartbord om te voorkomen dat de scherpe pijltjes zorgen voor beschadigingen in je muur. Een wandbeschermer is een goedkope oplossing om toch binnen te kunnen darten. Let wel op, er is natuurlijk altijd nog een kans dat je pijltjes toch naast de beschermer belanden en zorgen voor beschadigingen.

Verschillende wandbeschermers

Je hebt verschillende manieren om je wand te beschermen. De eerste optie is een kabinet, dit is een complete kast voor aan de muur waar je dartbord in verwerkt zit en waar je je pijlen na het spelen weer terug in kunt hangen. Het voordeel van een kabinet is dat je hem open en dicht kunt doen, hierdoor kijk je niet de hele dag tegen een dartbord aan. Een nadeel is dat de kans aanzienlijk is dat je er wel eens naast gooit.

De tweede optie is een dartbord surround. Er worden veel verschillende soorten schuim gebruikt voor surrounds. Je kunt bijvoorbeeld piepschuim gebruiken met een korte levensduur maar wel de juiste bescherming. Je kunt ook een wandbeschermer van bijvoorbeeld PU-schuim gebruiken. Dit type schuim is erg licht een taai. Het voordeel van PU-schuim is dat het zelf genezend is, dit wil zeggen dat het schuim vanzelf terug vormt en geen blijvende gaten achterlaat.

Kopen of zelf maken

Een wandbeschermer is geen grote investering en heeft een lange levensduur, aan te raden is om er één te kopen. Maak je liever zelf een wandbeschermer? Gebruik dan een vorm van schuim (PUR of PU) of gebruik een grote plank van zacht, dun hout. Het zachte hout zorgt ervoor dat de pijltjes niet weerkaatsen maar juist blijven steken. Het voordeel van zelf een beschermer maken is dat je de afmetingen zelf kunt bepalen.

Soorten muren

Ben je benieuwd wat voor muur het meest geschikt is voor een dartbord met wandbeschermer? Een wandbeschermer hoeft niet alleen je wand te beschermen. Een wandbeschermer kan er ook voor zorgen dat je pijltjes niet kapotgaan wanneer je dartbord aan een harde (stenen) muur is bevestigd.

Werpen op een dartbord aan een harde muur kan gevaarlijk zijn, de pijltjes kunnen hard weerkaatsen en met dezelfde snelheid terugvliegen. Gebruik daarom altijd een wandbeschermer.