De leukste voetbalspelletjes van vroeger!

Waar kinderen tegenwoordig dagenlang achter hun tablet zitten, gingen kinderen vroeger gewoon nog lekker voetballen op het schoolpleintje. Was jij één van hen? Dan moet je (een deel) van deze spellen kennen!

Latje trap

Dit is één van de klassieke spellen die bijna iedereen kent. Iedere speler krijgt een afgesproken aantal schoten, diegene die het vaakst de lat weet te raken wint het spel. Om de onderlinge verschillen wat te verkleinen kun je de sterkste speler een handicap opleggen: deze mag alleen nog met zijn zwakke been schieten. Per raak schot op de lat scoor je een punt, de speler die het vaakst mis heeft geschoten verliest. De verliezer voert hierna een opdracht uit die opgelegd is door de winnaars, laat elke speler een keertje zijn oorlel ‘tikken’ of de winnaars mogen allemaal vanaf gepaste afstand op de billen van de verliezer schieten.

Ezelen

Ook dit spel was onmisbaar in de jeugd van vele voetballers. Ga voor een muur staan waar je genoeg ruimte hebt, en maak duidelijk wat de palen zijn. Om de beurt schiet je de bal tegen de muur, waarna deze niet meer aan mag worden genomen. Je schiet vanaf waar de bal stil komt te liggen of direct nadat deze de muur heeft geraakt. De speler die de muur niet raakt, of de bal vaker dan 1 keer aanraakt die ontvangt de letter E. Deze letter wordt gevolgd door de andere letters van ezel. Die speler die als eerst het woord ezel heeft die verliest. De verliezer voert wederom een straf of opdracht uit.

Flessenvoetbal

Kun je het je nog herinneren? Op een warme zomerdag vulde je 2 grote flessen met water en zette deze zonder dop op 10 meter van elkaar af. Om de beurt schiet je de bal richting de fles van de tegenstander. Schop je de fles van de tegenstander om, dan haalt deze eerst de bal op en zet dan pas de fles weer rechtop. Is je fles leeg? Dan heb je verloren.

Hooghouden

Hooghouden kan zowel competitief als voor de lol gespeeld worden. Het is eigenlijk héél simpel: je schopt de bal iedere keer weer de lucht in, tot deze stil valt op de grond. Elke aanraking geldt voor 1 punt. Speel je dit spel tegen elkaar dan kan de verliezer weer een schot op de billen verwachten.

Hooghouden kan ook als teamspel gespeeld worden. Schiet de bal naar elkaar over, zonder dat de bal de grond raakt. Om het spel moeilijker te maken kun je een (denkbeeldig) net spannen om zo wat meer uitdaging te creëren. Raakt de bal de grond aan, dan begin je opnieuw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.