Hoe kom ik veilig uit een mui?

Je hoort het ieder jaar terugkomen: zwemmers die gered moeten worden uit een mui. Maar wat is een mui nou eigenlijk, hoe voorkom je dat je wordt meegezogen in een mui en als je in een mui belandt, hoe kom je er dan zo snel mogelijk weer veilig uit.

Wat is een mui?

Een mui is een stroming die ontstaat tussen 2 zandbanken, vaak vlak bij het strand. Een mui ontstaat wanneer water vanaf de kust terug de zee in wil stromen tussen 2 zandbanken. Vanaf het strand zijn deze stromingen niet zichtbaar. Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan je tot wel 100 meter de zee insleuren met een snelheid van zo’n 10 kilometer per uur. 10 kilometer per uur klinkt niet zo snel, maar dit is sneller dan de snelste zwemmers ter wereld: je gaat het dus niet winnen van een mui.

Wat moet je doen als je in een mui terecht komt?

Kom je, ondanks de vele waarschuwingen, toch terecht in een mui? Onthoud dan dat je nooit tegen de stroming terug moet proberen te zwemmen. Door de sterke stroming ben je snel buiten adem en kun je jezelf flink in de problemen werken.

De juiste manier om uit een mui te komen is, hoe gek dat ook klinkt, je niet te verzetten tegen de stroom en rustig mee te zwemmen tot je uit de mui bent. Je kunt ook zijwaarts zwemmen om zo uit de mui te zwemmen, dit kan wel veel energie kosten. Zorg dat wanneer je in een mui terecht komt je de aandacht van mensen om je heen krijgt. Hierdoor is de kans groter dat je levend uit het water komt.

Hoe voorkom ik dat ik in een mui beland?

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: zwem alleen bij stranden die bewaakt zijn. Mocht je in een mui terechtkomen dan is de kans groot dat je gered wordt. Op het strand staan altijd vlaggen en borden wanneer er een mui kan ontstaan. Zorg dat je je hier van bewust bent en zoek een andere plek om te gaan zwemmen. Ga je toch de zee in, zorg dan dat je niet te ver de zee in gaat.

Zwem nooit achter iemand aan een mui in

Als je iemand een mui in getrokken ziet worden, zwem dan niet zelf achter diegene aan. Hiermee kun je het probleem alleen maar groter maken, kies voor je eigen veiligheid. Wat je wel kunt doen is de kustwacht inschakelen en de locatie doorgeven. De kustwacht is op deze situaties getraind en heeft de middelen om iemand veilig uit een mui te halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.