personal trainer

Waarom sporten met een personal trainer 

De wereld van de personal training is in de 21e eeuw geëxplodeerd, met een toename van het aantal sportscholen, nieuwe benaderingen van lichaamsbeweging, en veel meer mensen die zich tot lichaamsbeweging wenden om niet alleen hun lichamelijke conditie, maar ook hun geestelijke gezondheid te verbeteren.

De personal training industrie is van sterk naar sterk gegaan en blijft dat elk jaar doen. Hier zijn enkele van de redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor personal trainers:

1. PT’s zorgen voor extra motivatie

Trainen met een partner is een effectieve manier om de motivatie te verhogen, want ze zullen je aansporen om harder te werken dan je gewoonlijk zou doen als je alleen traint, en je stimuleren om die extra rep te voltooien of die extra kilometer te lopen waarvan je niet dacht dat je ze aankon.

Dit bevordert het tempo waarin je vooruitgang boekt, wat betekent dat je in de toekomst uitdagender doelen kunt stellen en ze toch binnen het vorige tijdsbestek probeert te voltooien.

2. Fitness deskundigheid/opleiding

Een PT moet gestudeerd hebben voor en geslaagd zijn in een gecertificeerde cursus personal trainer voor ze in een sportschool cliënten kunnen gaan assisteren. De cursus zal ze stapels kennis over gezondheid en fitness hebben opgeleverd, waaronder anatomie, fysiologie, en inzicht in de werking van het lichaam, die ze allemaal nodig hebben om je veilig te helpen je doelen te bereiken. 

Je zult erop kunnen vertrouwen dat je personal trainer je betrouwbaar advies geeft over voeding, trainingsmethoden, supplementen, en andere vragen over gezondheid en fitness die je hebt.

3. Verbeter je techniek

Een juiste vorm is van cruciaal belang bij training in de sportschool. Hoe beter je techniek, hoe effectiever je training zal zijn, en hoe sneller je je fitness doelen bereikt.

Een van de meest voorkomende oorzaken van blessures in de sportschool is een onjuiste vorm. Door je techniek streng aan te pakken verklein je de kans op blessures of verspil je energie aan spiergroepen die je onbedoeld voor die bepaalde beweging aan het werk zet.

Tip: sporten met personal trainer 

4. Houd je verantwoordelijk

Trainen met een PT vergroot je verantwoordingsplicht voor je eigen fitnessreis. Het is veel gemakkelijker om een training over te slaan als je alleen bent dan als je met iemand anders samenwerkt.

Je zult eerder geneigd zijn je programma vol te houden en je aan de afgesproken bewegings- en voedingsplannen te houden, vooral als je elke week verslag moet uitbrengen aan je trainer.

5. Stel een gespecialiseerd trainingsplan op

Personal trainers zijn bedreven in het schrijven van prestatiebevorderende programma’s die je moeten helpen je doel te bereiken. De programma’s worden uitsluitend naar jouw wensen geschreven, in plaats van de one-size-fits-all programma’s die je online kunt vinden.

Een gepersonaliseerd trainingsprogramma is altijd voordeliger en zal gedetailleerd aangeven wat je doelen zijn, hoe je ze gaat bereiken, en realistische data bevatten om ze te bereiken.

6. Geef je zelfvertrouwen een boost

Dankzij hun kennis van fitness en hun ervaring in een sportschool, zal het werken met een personal trainer je zelfvertrouwen zien opkrikken, want je krijgt inzicht in hoe je oefeningen correct uitvoert, en welke oefeningen het meest effectief zijn voor je specifieke doelen.

Dit nieuw gevonden zelfvertrouwen zal al snel doorsijpelen naar andere gebieden van je leven, zodat je klaar bent om elke uitdaging aan te gaan die op je pad komt.

7. Je hebt een specifieke ziekte/blessure

Een personal trainer of oefenverwijsinstructeur zal je specifieke trainingsmethoden en oefeningen laten zien die het herstel kunnen bevorderen. Blessures en gezondheidsaandoeningen kunnen invloed hebben op het scala aan oefeningen dat sommige mensen kunnen uitvoeren, waardoor hun training beperkt wordt.

Oefen verwijzingsinstructeurs zijn speciaal opgeleid om mensen met een breed scala aan eisen te helpen, waarbij ze inspelen op aandoeningen als zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, rugpijn, en meer, zodat hun workouts even effectief zijn, ondanks hun beperkende omstandigheden.

8. Om trainingsplateaus te vermijden

Ben je uitgekeken op je huidige trainingsplan? Zijn je resultaten gestagneerd? Plateaus zijn het kryptoniet van elke sportschool-ganger en zijn een van de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben hun doelen te bereiken.

Een personal trainer analyseert waar je moet verbeteren, reikt je een effectief plan aan, en geeft je die oppepper die je nodig hebt om dat plateau te doorbreken en weer op de rails te komen.

Uitgelicht: personal trainer kosten 

9. Gevarieerde trainingen

Een ervaren personal trainer zal een overvloed aan kennis hebben die een breed scala van gezondheids- en fitnessdomeinen beslaat, waaronder hoe je een scala van verschillende trainingsmethoden en -uitrusting kunt gebruiken om je fitnessplan aan te vullen.

Varieer in de soorten training die je doet, dat houdt het leuk en interessant, wat betekent dat je langer bezig zult zijn en veel meer kans hebt je doel op schema, of zelfs vóór je streefdatum, te bereiken.

10. Daag je uit om beter te worden

Een personal trainer zal je uitdagen en je verder duwen dan je zelf zou gaan, of zelfs met de hulp van je familie of vrienden. Een goede PT zal consequent analyseren hoe je in elke sessie presteert en je methodes aanreiken die je trainingen zullen verbeteren.

Hij of zij zal je ook advies geven over hoe je andere gebieden van je leven kunt ontwikkelen, zoals manieren om je slaapgewoonten te verbeteren en voedingsadviezen.