Voordelen van de sport voetbal

Ik durf te beweren dat iedereen een kennis, familielid of vriend heeft die voetbalt. Voetbal is inmiddels een enorm populaire sport. En dat is niet voor niets! Het is een sport waar samenwerking erg belangrijk is, waardoor er sociale contacten worden opgebouwd en de relaties tussen de teamgenoten verbeterd. Hierdoor kunnen er mooie vriendschappen ontstaan en zijn zij ondertussen sportief bezig!

Uit deze introductie blijkt al dat voetballen voordelen met zich meebrengt voor de spelers. Er zijn talloze voordelen, dus de bovenstaande voordelen zijn enkel een begin. Ben jij benieuwd naar de voordelen die voetbal jou kan bieden? Lees snel verder. In dit artikel deel ik drie voordelen van voetbal.

Verbetering van het lichaam

Tijdens een voetbalwedstrijd zijn de spelers behoorlijk veel in beweging. Zij moeten immers de bal overspelen, waardoor de spelers de bal moeten bijhouden en veel sprintjes zullen trekken. Dit vraagt een hoop inspanning. Het rennen in combinatie met het besturen van de bal is een goede manier om jouw coördinatie te verbeteren. Het lopen, springen en trappen zullen bovendien jouw kuit-, bil- en buikspieren trainen. 

Verder zijn er behoorlijk veel trucjes nodig om jouw tegenstander voorbij te spelen. Deze technische bewegingen leiden tot een verbetering van jouw proprioceptie en lenigheid. Ook dat is mooi meegenomen!

Sociale contacten

Dit onderdeel is al kort naar voren gekomen in de introductie. Tijdens het voetballen ben je veel met jouw teamgenoten in contact om het doel te bereiken: winnen. De spelers zullen leren dat het doel enkel behaald zal kunnen worden door goed samen te werken. Hierdoor zullen de spelers hun communicatie en sociale skills verbeteren, dat ook in de toekomst een prettige eigenschap zal zijn. 

Weerstand verbeteren

Veel personen overlijden aan een tekort aan beweging. Indien jij te weinig beweegt, kun jij op termijn problemen als ernstig overgewicht, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes ervaren. Wereldwijd sterven er jaarlijks circa 5,3 miljoen personen door een tekort aan beweging. 

Door voldoende te bewegen, kun jij jouw lichaam fit houden. Bovendien verwijdert jouw lichaam vuile stoffen uit het lichaam door te zweten, waardoor jouw lichaam ‘verschoond’ wordt. 

Om jouw weerstand te verhogen, zul jij volgens de Gezondheidsraad zo’n 2.5 uur per week intensief moeten sporten. Dit kan een langere fietstocht of een wandeling op tempo zijn, maar voetbal is uiteraard ook een goede manier om je in te spannen. Zo zal voetbal ook jouw weerstand verbeteren. 

Wanneer ga jij voetballen?

Uit dit artikel blijkt dat voetbal veel voordelen met zich meebrengt op verschillende vlakken. Dus zet die voetbaldoeltjes maar klaar in de tuin en starten maar! Of zoek een paar voetbaldoelen in de buurt op om met anderen een wedstrijd te spelen.