Sporten na coronabesmetting

De meeste mensen worden niet heel ziek van corona. Toch zijn er wel degelijk mensen die lang na een coronabesmetting nog steeds last hebben van vermoeidheid. In dit geval verlies je veel spiermassa en gaat je conditie drastisch achteruit. In deze blog geeft ik je handige tips over het oppakken van sporten na een coronabesmetting.

Verlies van kracht en spiermassa

Als je geruime tijd geen sport hebt beoefend dan neemt je spiermassa en kracht langzaam af. Hoeveel dit afneemt hangt af van wat je thuis qua beweging hebt gehad. Hoe meer beweging en eventueel krachtoefeningen je thuis hebt gedaan hoe minder spiermassa en kracht je verliest. Ben je een maand gestopt met sporten dan duurt het doorgaans 3 tot 4 weken voordat je weer op je oude niveau aan de slag kan. Ben je na je besmetting doorgegaan met sporten, dan duurt het doorgaans 1 tot 2 weken voordat je weer op je oude niveau bent.

Waar moet je aan denken?

Wat bij sporten belangrijk is, is om te weten wat je vooral niet moet doen. Begin nooit op je oude niveau. Meteen starten op je oude niveau kan leiden tot serieuze blessures. Raak je geblesseerd na je coronabesmetting dan kun je rekenen nog veel langer uit de running te zijn.

Wanneer je het sporten weer gaat oppakken, zorg dan dat je na elke trainingssessie een rustdag inlast, hierdoor krijgen je spieren genoeg tijd om te herstellen en zul je minder vatbaar zijn voor (erge) blessures. De eerste sessies kan je beginnen met een full body training. Na een aantal sessies kun je specifieke spiergroepen gaan trainen.

Personal trainer

Nu corona meer dan 2 jaar de wereld in zijn greep houdt zijn er veel personal trainers die zich richten op (ex)coronapatiënten. Personal trainers hebben op het gebied van herstel en revalidatie. Neem je een personal trainer dan is de kans op blessures aanzienlijk kleiner, dit komt omdat een personal trainer je niet overbelast en zorgt dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

Tips om sneller de oude te worden

De belangrijkste tip is dat je niet alleen moet gaan sporten, maar ook je leven aan moet passen om weer snel gezond te worden. Ga elke dag een lang stuk wandelen, zo blijf je veel essentiële spiergroepen gebruiken die je kunnen helpen weer sneller op je oude niveau van sporten te komen.

Slaap daarnaast genoeg: in je slaap herstellen je spieren het meest. Rook je en drink je regelmatig alcohol? Stop hier voor een maand mee, je zult merken dat je herstel hierdoor een stuk sneller verloopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.